fbpx
Mindtemps kunder får, förutom förebyggande stresshantering, stöd för kontinuerligt förbättringsarbete, vilket leder till ökad kvalitet och hållbarhet.
Mindtemp

Mindtemps inspirationsblogg

Kan “Neurohacking” göra dig smartare?

De senaste tio åren har biohacking, neurohacking och andra ord dykt upp i media. Men vad är det och hur fungerar det? Appar som Lumosity har fått mycket publicitet. En app som enligt företaget gör dig smartare. Men det vetenskapliga stödet för att det fungerar är i bästa fall omtvistat.

Men finns det biohacking eller andra sätt att optimera hälsan? Ja, definitivt men det är kanske inte vad du tror.

Biohacking är helt enkelt olika sätt att optimera eller kanske maximera din hälsa och dina möjliga prestationer. För de flesta innebär det att leva och äta på ett sätt som ger dig maximal energi, hälsa och hjälper dig leva längre.

Biohacking refererar också till de som använder teknologi för att förbättra den mänskliga förmågan. Det enklaste och vanligaste sättet är att injicera chips som ger användaren ökad funktionalitet. I Sverige har vi till exempel Bionyfiken som du hittar här https://www.meetup.com/BioNyfiken-Sthlm/. De håller ofta till på Epicenter i Stockholm.

En av biohackings förgrundsgestalter är Dave Asprey, som lagt miljontals kronor på att optimera sin hälsa och har som mål att leva ett friskt liv tills han är 180. En annan amerikan som är känd är Tim Ferris. Han är kanske mest känd för sin bok 4-timmars veckan. Och i Sverige har vi Martina Johansson med ”Next level biohacking”.

Neurohacking är sätt att optimera den kognitiva funktionen. Dessa två begrepp går naturligtvis hand i hand. Det är svårt att optimera kognitiva funktioner om resten av kroppen inte mår bra.

Så hur går biohacking till?

Grunderna är enkla. Optimera din mat (som kanske inte är så enkelt när du börjar tränga in i alla bloggar och rekommendationer), samt olika aktiviteter som fysisk träning med bastubad och iskalla duschar. Steg två leder in på olika kosttillskott och terapier. Steg tre leder till rena prestationshöjande kemikalier som mikrodoseringar av till exempel nikotin.

Jag låter dig utforska de olika stegen på egen hand. Bara att läsa och följa Dave och Tims bloggar & poddar är ett heltidsarbete.

Fungerar något av det här då?

De grundläggande teorierna är vetenskapligt underbyggda och kommer att ge dig bättre hälsa och energi (om du tillhör en normalpopulation).

Appar som Lumosity kommer att göra dig bättre på deras övningar men visar än så länge inte ökad kognitiv förmåga inom andra områden.

Neurofeedback har vetenskapligt resultat som är positiva. Vid till exempel PTSD är neurofeedback effektivt. Och forskarna är försiktigt positiva till att faktiskt förbättra olika kognitiva funktioner med neurofeedback.

Vad skall jag börja med?

Nu hoppas du kanske på revolutionerande råd som ger dig hälsa utan att anstränga dig?

Men om du vill börja med biohacking är det kost, kosttillskott och fysisk aktivitet som är de första stegen. Saker som tar tid och innebär att du måste anstränga dig.

Börja med att reducera allt socker, processad mat och ät mer fett och grönsaker. Dave blev först känd för sin Bulletproof kaffe. Han förordar kaffe med kokosfett i som frukost. Man kan med fördel också blanda i Ceylon kanel eller annat som är antiinflammatoriskt. Detta ger också en form av fasta som är bra. Men det diskuteras om du kan fasta och ändå äta fett på morgonen. Fettet tillför ju faktiskt kroppen energi som bryter fastan. Fettet är också nödvändigt för hjärnan. Så glöm fettsnål mat.

Vår västerländska matindustri med socker och olika former av processad mat, tillsammans med stress och för lite fysisk aktivitet och sol ger upphov till en mängd välfärdssjukdomar. Du har förhoppningsvis hört talas om läckande tarm och låggradig inflammation. Det är alldeles för många som lider av detta utan att veta om det. När du förbättrat din mat är näst steg att minska din stress och sova mer. Här kan kosttillskott som magnesium, Gaba och fysisk aktivitet vara till hjälp.

Och det bästa sättet att reducera stress är självklart att använda Breathe. Kontakta oss om du vill veta mer.

För att reducera låggradig inflammation, där omega 6 och 3 balansen ofta är en orsak, kan tillskott av omega 3 hjälpa. Samtidigt som du måste ta bort pommes frites och annat som innehåller stora mängder omega 6.

Vill du sedan ta nästa steg lägger du till HIIT träning 3-4 gånger per vecka och avslutar dessa med bastu och kalla duschar. Detta kan öka din produktion av tillväxthormon med flera hundra procent. Du hittar forskningen här https://www.foundmyfitness.com. Vill du veta mer kring kalla bad kan du följa Wim Hoff. Världsmästare i kalla bad.

Med ökad produktion av tillväxthormon, HGH, kommer du inte bara att få mycket mer energi, du blir också vackrare. Jo, det är sant, tillväxthormonet ger bland annat bättre hy och får dig att se yngre ut. Fråga många av Hollywoods kändisar som använder HGH som tillskott för att hålla sig unga.

När du förbättrat mat, sömn och stress kan du börja titta på andra sätt. Har du mycket pengar får du ett par tips från här https://howtospendit.ft.com/health-fitness/207897-how-boost-your-brain-power

Har du testat biohacking? Vad är dina bästa tips