Gav du dig själv något nyårslöfte? Kommer du att hålla det?
31% håller sina nyårslöften, hur går det för dig? Nu är vi i mitten av januari och det börjar reda ta emot för många.
Vi ser det på gymmet. De första dagarna efter nyår var det många nya ansikten och väldigt hög beläggning på många maskiner.
Nu när det börjar ta emot kan det vara bra att titta på vanor och dopamin för att få hjälp att göra det du verkligen vill göra.
1 Varför och glöm mål. Har du ett starkt varför till nyårslöftet. Ett löfte eller mål som säger att du ska träna 2 gånger i veckan ger inte samma effekt som att säga jag ska träna för att vara frisk, orka med barn eller barnbarn, behålla din kognitiva förmåga även när du blir äldre.
2 Om Så. Studier visar att om du skapar en Om…så … sats”, tex Om jag kommer hem innan klockan 18 så ska jag gå till gymmet, skapar det ökad möjligheter för dig att faktiskt genomföra det du vill.
3 Vara proaktiv när det gäller utmaningar med löftet. Vilka problem kan du stöta på längs vägen och hur ska du hantera dom?
Du vet att motivationen kommer att tryta – vad kan du göra för att hantera det? Du vet att det kommer vara tight med jobbet många gånger – hur ska du hantera det?
Det första och enklaste är att skapa tid i din kalender. Du kan också ta stöd av arbetskompis eller partner.
4. Gör det enkelt. Om du ska träna måndagar, lägg fram träningsväskan i hallen på söndagskvällen så du inte kan undvika att se eller snubbla över väskan på måndag morgon, eller när du ska träna.
5 Följ upp och gratulera dig själv. Använd tex en stor almanacka som sitter synligt där du kryssar i alla dagar du tränat. Då får du en visuell hjälpt till att se och kryssa av träningstider vilket skapar ett dopaminpåslag som hjälper dig fortsätta träna.
6 Och du vet att Mindtemp har en funktion för att skapa och hålla vanor i Mindtemp appen? Här får du hjälp med påminnelser, att kryssa av genomförda aktiviteter och uppföljning av din hälsodata så du ser vilken effekt din vana har gett. Det skapar ytterligare stöd, dopamin, för att behålla vanan.
7. Stappla vanor. Om du skapar en ny vana till en befintlig vana blir det enklare. Vilka vanor har du idag som du kan använda? Tandborstning morgon eller kväll är en bra vana att bygga vidare på.
Finns det hämtning eller lämning av barn som kan vara befintlig vana som kan byggas på.
8. Optimera din miljö. Skapa förutsättningar i din miljö för att skapa och behålla vanan. Är det träning, fram med träningsväskan. Ska du lära dig spela gitarr, ställ gitarren mitt på golvet. Och är din miljö stökig, börja med att rensa och städa så du kan fokusera och få plats med din nya och bättre vana.
9. Gör det tillfredställande. Här kan Mindtemps funktion hjälpa dig, eller använd en kalender så du ser dina framsteg och fira när du klarat en månad, eller vad som nu passar din vana.
Återigen, involvera sociala relationer i din framgång så ökar tillfredställelsen.
10. Uppdatera din identitet. I stället för att bara gå till gymmet 3 gånger i veckan – skapa en uppdaterad identitet av dig själv som förkroppsligar den nya versionen av dig som är sportig, hälsosam eller musikalisk – vad representerar din nya vana för dig? Se punkt 1.
Och när du tar hjälp av vanor för att hinna med det du vill göra, kommer du att sänka din stress och må bättre.
Lycka till!
/Mindtemp
Källor;
James Clear – Atomic habits
BJ Fogg – Tiny habits
Stephen Covey – 7 habits of highly effective people
Charles Duhigg – The power of habits