Varje år sjukskrivs ca 30.000 individer i utmattningssyndrom. Varför är det så? Kan vi inte känna att vi håller på att bli sjuka?
Om vi visste att vi skulle gå in i väggen – då skulle vi inte göra det, eller hur? Utmattning är en gråskala. När allting är 18% grått, är 18% det normala. Blir det sedan 19% märker vi ingen skillnad.
Vi måste definiera nivån av utmattning för att kunna göra rätt analys för bästa intervention.
Vi behöver definiera var i en utmattning vi är. En dag vaknar vi och gråskalan har blivit väldigt mörk, vi kommer kanske inte ur sängen, eller kollapsar på väg till arbetet.
Utmattning är ett för brett begrepp, vi måste hitta nya ord och beskrivningar. Jämfört med en brännskada kan vi definiera 3 olika grader av utmattning.
1a graden – en lång tung period av stress, emotionellt känner du dig utmattad, men du ska bara….
2a graden – Stressen har blivit kronisk, sömnen är dålig, du hinner och orkar inte med fysisk aktivitet och dina sociala relationer börjar bli lidande.
Nu har du dessutom haft dåligt näringsupptag under längre tid så kroppen kan inte reparerar sig som en frisk kropp.
3e graden – Du stänger av och ner, fysiskt, emotionellt och kognitivt. Du kan inte hantera känslor, orkar ingenting och det enda du vill är att sova, men det kan du inte.
Åtgärderna är väldigt olika för de olika graderna.
Vid 1a graden kan du fortfarande hantera din egen situation. Meditation, säga nej till extra evenemang (även roliga fester & aktivitet), undvika alkohol, fokusera på bra sömn, långa naturpromenader och kanske reducera din arbetstid. Lägg till en extra semester och få lite sol och värme med nära och kära kan också vara som dunderhonung.
2a graden kräver mer och du måste ta hjälp av arbetsgivare och sjukvård. Reducerad arbetstid och kraftigt reducerade krav är ett måste.
Men du måste också arbeta med självinsikt och ditt tankesätt. Du har drivit dig själv väldigt hårt under många år. Du har troligen en prestationsinriktad självuppfattning, den ska hanteras och ändras och bli mer …. självuppskattande kanske? Det är en av många frågor du måste ställa dig själv.
Du måste också fundera över vilka värderingar du har. Är det karriär, arbete, en självuppoffrande mentalitet du har? En metafor som ofta används är flygets syremasker – sätt alltid på dig din egen syremask först, innan du hjälper någon annan.
För 3:e gradens skada – Djupa livsförändringar. Du kan inte anstränga dig, det fungerar inte.
Du kommer troligen inte tillbaka till din gamla arbetsplats, du klarar inte av dina gamla mönster, varken fysisk, kognitivt eller emotionellt. Det finns alltför många exempel på de som försökt och snabbt är tillbaka i sjukskrivning.
Vila är nödvändigt under lång tid, men inte tillräckligt för att komma tillbaka till livet. Du måste hitta en ny väg, en väg som leder till posttraumatisk tillväxt! Här är terapi ofta nödvändigt, du ska skapa en ny och hållbar person av dig själv – det är verkligen blod, svett och tårar.
Vet du hur stressad du är?
Du kan testa din stressnivå här på Mindtemps sida, klicka in dig på Stressmätningen
Sköt om dig
/Mindtemp