Amygdala Hijacking

maj 23, 2022

Amygdala kapning – Eller när stress kapar ditt känslocentrum och minskar din emotionella förmåga.

Amygdala är ett kluster av mandelformade celler som ligger nära basen av hjärnan. Amygdala hjälper till att definiera och reglera känslor. Den bevarar också minnen och fäster dessa minnen till specifika känslor (som glad, ledsen, glad). 

Amygdala är en del av hjärnan som är ansvarig för dina känslomässiga reaktioner. 

Och det är här stress kommer in i bilden. Stress startar ditt fly eller fäkta system. Detta kan dra igång reaktioner utan att du är medveten om det. 


Stressystemet påverkar i sin tur frontalloberna. För milda eller måttliga hot kan pannloberna ofta åsidosätta din amygdala så att du kan närma dig situationen rationellt, att du agerar som ”du vill”. Men även vardagliga stressorer som att tala inför publik eller arbetssituationer kan utlösa fight-or-flight-svaret.

Det är när amagdala tar kontroll över dina reaktioner, hoppar över frontallobernas tänkande, och får dig att säga & göra saker som du normalt inte skulle gjort som kallas amagdala kapning. 

En amygdalakapning kan leda till olämpligt eller irrationellt beteende. Efter en amygdalakapning kan du uppleva andra symtom som förlägenhet och ånger.

Ett problem vid långvarig stress är att amygdala blir känsligare, dvs reagerar vid lägre stressorer som kapar din emotionella förmåga. Amygdala kan faktiskt växa vid långvarig stress. Det i sin tur, gör dig ännu känsliga för stressorer.

Det positiva är att det går att träna, att reducera amygdala respons och hur du reagerar vid stress. Detta, och mer, tar vi upp vid Mindtemps föreläsningar kring stress och hälsa. 

Var det här inlägget intressant och användbart? Dela med vänner!
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Menu

Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen och för att analysera prestanda och trafik på webbplatsen. Vi delar också information om användningen av vår webbplats med våra sociala media- och analyspartners.