fbpx
Mindtemps kunder får, förutom förebyggande stresshantering, stöd för kontinuerligt förbättringsarbete, vilket leder till ökad kvalitet och hållbarhet.
Mindtemp

Mindtemps inspirationsblogg

Hur ljus stör din sömn

Vi vet hur viktig sömn är för att vi ska må bra. Inte minst för våra barn som snabbt blir gnälliga om de inte får en bra sömn. Men hur viktigt är ljuset för att vi ska sova bra?

Ljusexponering 1 timme före sänggåendet dämpar melatoninnivåerna hos förskolebarn med så mycket som 98 %. 

Melatonin är det hormon som hjälper oss att somna och styr den cirkadianska rytmen. Denna är nödvändig för att vi ska få en bra sömn som säkerställer hjärnans och kroppens funktioner. 

Alla föräldrar vet att sömn är avgörande för barn. Dålig sömn kan leder till beteendeproblem och svårigheter att lära sig. Och med tidiga skolstarttider blir tidiga läggtider ännu viktigare.

Barn är mycket känsligare för ljus. Tidigare forskning visar att exponering för starkt ljus dämpar melatoninproduktionen dubbelt så starkt hos barn som hos vuxna.

Denna studie testade olika ljusintensiteter mellan 5 och 5 000 lux ljus. Alla ljusintensiteter inducerade höga nivåer av melatoninundertryckning hos barn, men ljusintensiteter under 40 lux (vilket är svagt ljus) tenderade att producera mindre melatoninundertryckning.

Detta tyder på att ljusdimmer eller rödljus på natten är en bra lösning. Men framförallt, lägg ner bildskärmar som ofta innehåller blått ljus, minst en, gärna två timme innan sovdags.

Och vill du optimera din sömn rekommenderar vi att du titta på Mindtemps sömnrutiner. Här ger vi dig grunderna till bra sömn.

Stay healthy
/Mindtemp