fbpx
Mindtemps kunder får, förutom förebyggande stresshantering, stöd för kontinuerligt förbättringsarbete, vilket leder till ökad kvalitet och hållbarhet.
Mindtemp

Mindtemps inspirationsblogg

McKinsey och mental hälsa

Stora konsultorganisationer som McKinsey och Accenture satsar på mental hälsa. Varför – svaret är enkelt, det är lönsamt.

Mental hälsa har blivit “populärt”. Mindtemp var med i Accentures stora tävling HumAInity Open Innovation Challenge 2020, som fokuserade på hur AI kan hjälpa till att förbättra mental hälsa.

Nu satsar McKinsey på mental hälsa. Eller som de skriver “Mental health in the workplace: The coming revolution”

McKinsey fokuserar på förebyggande mental hälsa.

Men det är ingen revolution som kommer, den är redan här. Mindtemp har forskat och utvecklat vår digitala lösning kring förebyggande mental hälsa sedan 2015.

Mindtemps studier har visar 18% reducerad stress OCH beteendeförbättringar på bara 30 dagar. Och detta med en helt digital lösning.

Varför är detta då så viktigt? En mängd stora studier visar att 20-40% av medarbetarna konstant ligger på hög eller väldigt hög stress. Detta ger förstås negativa konsekvenser. Stress utlöser följdsjukdomar hos medarbetarna. Och stressade medarbetare fungerar sämre, tänker långsammare, gör fler fel och är mer irriterade. Följdeffekterna av detta ger stora produktivitetsförluster för organisationerna. Och i slutändan stort personligt lidande med långa sjukskrivningar för individen som drabbas av utmattningssyndrom, ofta med depression.

McKinsey och andra organisationer som analyserar mental hälsa, stress och produktivitet ser att proaktiva interventioner & investeringar dels är kostnadseffektiva men också skapar stora positiva effekter. Allt från “branding”, bättre medarbetarskap, ökat självledarskap, bättre självstyrande team som ger ökad kundlojalitet och i slutändan ökad lönsamhet.

Mindtemps kalkyler visar på >400% ROI per år för de organisationer som arbetar förebyggande.

En enkel jämförelse är skrivaren som trasslar och kräver omfattande service. Beslutsprocessen att köpa en ny skrivare för 20.000kronro tar inte mer än 1 sekund. Men att investera 20.000kr i en medarbetare som inte mår bra omfattas av långa krångliga diskussioner. Vilket ofta slutar med utbrändhet och långa sjukskrivningar.

Hur ser ert proaktiva hälsoarbete ut? Vet ni hur många av era medarbetare som ligger på hög eller väldigt hög stress? Vilka konsekvenser får det för er?

Mindtemp arbetar med en digital hälsolösning som mäter, analyserar och stödjer medarbetare, linjechefer och ledning till hållbart och lönsamt proaktivt arbete.

Kontakta sverker@mindtemp.com om du vill veta mer.

Sverker Månsson är civilekonom och har en MBA från USA. Efter 20 år som projektledare, processledare och managementkonsult gick han in i väggen.

Sverker är idag VD och Grundare av Mindtemp.com. Mindtemp är det stöd Sverker hade behövt för att undvika utmattning. Samtidigt som Mindtemp stödjer organisationen till hållbar produktivitet.