fbpx
Mindtemps kunder får, förutom förebyggande stresshantering, stöd för kontinuerligt förbättringsarbete, vilket leder till ökad kvalitet och hållbarhet.
Mindtemp

Mindtemps inspirationsblogg

Positiv psykologi, Tacksamhet och Engagemang

Mindtemp nyhetsbrev 2 maj om Positiv psykologi, Tacksamhet och Engagemang.

Tacksamhet är en av de viktigaste aspekterna för vårt välmående.

Det speglas både i vårt välmående (hälsa) och engagemang. Här berättar vi mer om tacksamhet och ger dig 4 tips på hur du kan arbeta med tacksamhet.

Har du små barn hemma vet du hur galen en morgon kan bli.

Efter fredagens stressiga barnlämning satte jag mig framför datorn. Där ligger ett litet chokladhjärta som min partner hade lämnat till mig.

Denna “lilla” gest av omtanke lyfte fram alla de känslor av kärlek och tacksamhet jag har till min partner.

Nedan fördjupar vi oss i tacksamhet, och vilken påverkan den kan ha. 

Innan forskningen i Positiv psykologi satte igång för 20 år sedan hade vi inte studerat tacksamhet. Nu är det ett av de centrala begreppen inom den positiva psykologin.
I den här texten lyfter jag fram vikten av tacksamhet, som ett av de enklaste sätten att utveckla en positiv kultur inom organisationen.
 
Att arbeta med tacksamhet bidrar till hållbar hälsa, välmående och engagemang. Samtidigt som det ger en kraftig reducering av den upplevda stressen.
Enligt APA-ordlistan (American Psychological Association) är tacksamhet en “känsla av tacksamhet och lycka (happiness) som svar på att ha fått en gåva, antingen en påtaglig fördel (t.ex. en present, en tjänst) som ges av någon eller en lyckosam händelse (t.ex. en vacker dag).”
 
I denna definition innebär handlingen av tacksamhet åtminstone två agenter, givaren, som är den agent som gör handlingen som gynnar en annan agent. Den andra aktören är mottagaren, den agent som tar emot fördelen från förmånstagaren och den som upplever tacksamhet.
 
Kopplad till detta begrepp är också uppskattning, som i grunden är samma känsla men fokuserad endast på mottagarens sida.
 
Fysiologiska studier om tacksamhet & uppskattning tyder på att en agent som upplever tacksamhet skapar jämnare hjärtrytm. En annan studie föreslår att en effekt av uppskattning är att alfavågor i hjärnan synkroniseras med hjärtslagen, vilket skapar balans i det autonoma nervsystemet.
Kognitiv forskning relaterar tacksamhet till en blandning av glädje och beundran. Andra forskare föreslår att upplevelsen av tacksamhet är relaterad till uppfattningen om avsikt i förmånstagarens handlingar. Dessutom föreslås det att tacksamhet är relaterad till tillskrivningen av en personlig fördel till givaren. Andra forskare kopplar tacksamhet till mottagarens empati med givaren.

I psykologin föreslås det att tacksamhet har tre funktioner:

1. att bedöma om du har varit mottagare av en annans moraliska handlingar

2. att motivera mottagaren att gynna en annan aktör

3. att motivera gynnaren att gynna ytterligare aktörer

 
Forskningen lyfter också fram att effekten ofta kan vara större för givaren än för mottagaren!
 
Vidare finns det flera studier som visar en positiv korrelation (samband) mellan tacksamhet och engagemang.
 
Det innebär att om ni arbetar med tacksamhet i er organisation, skapar ni ökat engagemang – något vi lyfter fram när vi arbetar med våra kunder. 
 
Annan forskning påtalar ökningen av entusiasm, optimism och beslutsamhet. Vilket i sin tur gör människor friskare, har bättre kvalitet i sina relationer, samt skapar en bättre sömn. Allt baserat på tacksamhet.
 
Det finns annan forskning som föreslår att tacksamhet är en orsak (dvs driver) och till och med är grundläggande för att utveckla välmående och skydd (recilience) mot skadlig stress.
Forskningen pekar på sambandet mellan tacksamhet och välmående är ett bra sätt att skapa ökat engagemang.
 
För att sammanfatta, en grupp som utvecklar tacksamhets-interaktioner (det är ett verb – något vi gör) utvecklar också välmående, vilket är grundläggande för att hantera utmanande situationer. 
Detta är anledningen till att en företagskultur som arbetar med tacksamhet får bättre resultat.
 
Läs gärna mer i våra inlägg om Psykologisk trygghet och Googles forskning kring effektiva team. Detta är något vi arbetar med i vår utbildning i Positiv psykologi.
 
Vi kunde inte hitta kvalitativ forskning om hur tacksamhet uttrycks i den svenska företagskulturen. Men av nyfikenhet googlade jag efter två viktiga datum där tacksamhet är centralt, jul och alla hjärtans dag.
 
Sökningen “företagskultur på alla hjärtans dag” visade hur mycket pengar den svenska industrin kommer att tjäna på denna specifika dag och några idéer om hur man kan fira den på en kontorsmiljö.
 
En annan snabb kontroll på LinkedIn med hashtaggen #valentinesday visade många hälsningar, personal som fick presenter och andra som skickade personliga pappersmeddelanden till sina arbetskamrater.
Angående julen visade en liknande sökning i Google bara fester och tips om hur man firar den på jobbet.
 
LinkedIn visar hälsningar, bilder på företag som bär julinspirerade kläder, fester och den berömda svenska julbordet. Det som är värt att nämna är att jag inte kunde hitta personliga uttryck för tacksamhet på jobbet.
 

Litteraturen är full av förslag på hur vi arbeta med tacksamhet, några av de som förekommer mest är;

  1. Var specifik: När du uttrycker tacksamhet är det viktigt att vara specifik om vad du är tacksam för. Istället för att bara säga “tack”, försök nämna exakt vad personen gjorde som du uppskattar

  2. Tidsaspekt: Vänta inte för länge med att uttrycka din tacksamhet. Om någon har gjort något trevligt för dig, ta dig tid att tacka dem så snart som möjligt

  3. Äkthet: Uttryck din tacksamhet uppriktigt och från hjärtat. Människor kan ofta berätta när tacksamhet är påtvingad, så det är viktigt att vara äkta och autentisk

  4. Använd olika uttrycksformer: Tacksamhet kan uttryckas på många sätt, som en handskriven lapp, ett telefonsamtal eller till och med en liten gåva. Testa olika uttrycksformer för att hitta det som fungerar bäst för dig.

 

För att avsluta, här är några exempel på företag som framgångsrikt har implementerat uttryck av tacksamhet i sin kultur:

  1. Airbnb: Företaget har ett program som heter “Love Notes”, vilket uppmuntrar anställda att skriva handskrivna tacknotiser till sina kollegor. Detta program har varit mycket framgångsrikt med att främja en kultur av tacksamhet och uppskattning bland anställda.

  2. Google: Företaget har ett program som heter “gThanks”, som tillåter anställda att skicka personliga tackmeddelanden till sina kollegor. Dessa meddelanden visas sedan på en digital tavla så att alla kan se dem. Detta program har varit effektivt med att främja en positiv och uppskattande kultur på Google.

  3. Salesforce: Företaget har ett program som heter “Thank You”, som tillåter anställda att skicka personliga tacknotiser till sina kollegor genom ett internt socialt nätverk. Dessa notiser delas sedan med hela företaget, vilket hjälper till att sprida positivitet och uppskattning genom hela organisationen.

  4. Zappos: Företaget har en “Gratitude Wall”, vilket är en fysisk vägg där anställda kan lägga upp tacknotiser till sina kollegor. Detta har varit ett mycket effektivt sätt att främja en kultur av uppskattning och tacksamhet på Zappos.

Detta är bara några exempel på hur företag framgångsrikt har implementerat uttryck av tacksamhet i sin kultur.
 
Nyckeln är att hitta ett program eller initiativ som fungerar för ditt företag och uppmuntrar anställda att uttrycka tacksamhet och uppskattning på ett meningsfullt sätt.
 
Arbetar ni med tacksamhet, hur gör ni det och vilken effekt får ni?