Solljus på morgonen är livsviktigt

August 22, 2021

Solljus, inklusive det blå ljuset är livsviktigt för oss på morgonen.

Du har kanske hört att blått ljus kan vara skadligt eller farligt. Och det kan det vara, det mesta är skadligt i för höga doser.

Men ljus på morgonen är livsviktigt för oss. Det blå ljuset sätter igång och styr vårt hormonsystem, och därmed hela vår biologi. Och ja, det påverkar ditt stressystem.

I Sverige går vi mot höst med färre soltimmar. Men även en molnig himmel ger tillräckligt med ljus om vi är ute 20-30 minuter.

Och du har säkert hört om höstdepressioner. Dessa kan undvikas eller reduceras om vi kommer ut på morgonen. Att vi får ljus på morgonen, och undviker ljus på natten påverkar bl.a dina dopaminnivåer. Och som du vet, är dopamin en av de viktigaste signalsubstanserna, och påverkar hela vårt välmående.

Samtidigt ska du undvika starkt ljus på kvällen, inkluderat blått ljus, vilket stör din dygnsrytm (cirkadianska rytmen). Och du ska helt exkludera starkt ljus under natten.

Vill du veta mer om ljus, vår hjärna och hormonsystem kan jag rekommendera Prof Andrew Huberman och Prof Dr. Matthew Walker. Länk nedan. Båda är fantastiska att lyssna på.

Hur gör du, går du ut på morgonen och sätter igång ditt hormonsystem och hjärna?

Stay healthy
Mindtemp

Var det här inlägget intressant och användbart? Dela med vänner!
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Menu

Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen och för att analysera prestanda och trafik på webbplatsen. Vi delar också information om användningen av vår webbplats med våra sociala media- och analyspartners.